7 Afs 348/2018 Falešné dodací listy a důkazní břemeno při návrhu na vyloučení majetku z exekuce

Spisová značka: 7 Afs 348/2018
Soud: Nejvyšší správní soud
Datum rozhodnutí: 13. 12. 2018
Kategorie: Daň z přidané hodnoty
Stáhnout jako PDF

V daném případě se společnost Provit domáhala vyloučení majetku v podobě cca 100.000 litrů řepkového oleje z exekuce. Exekuce byla provedena u jejího obchodního partnera po vydání zajišťovacích příkazů na dosud nesplatnou daň z přidané hodnoty. 

Žalobkyně se snažila dosáhnout vyloučení majetku z exekuce a nabytí vlastnictví dokládala mimo jiné rámcovou kupní smlouvou, dodacími listy a doklady o uhrazení kupní ceny. 

Podezřelé bylo, že k převodu vlastnictví mělo dojít ve stejném dni, kdy došlo k zajištění cisteren správcem daně (v průběhu řetězového obchodu) a dodací listy byly zřejmě falešné - správce daně identifikoval rozdíly ve velikosti razítek a nápadnou shodu umístění podpisu na razítku u několika DL a také další podezřelé skutečnosti. Dovodil tedy, že dodací listy byly vytvořeny následně za pomocí blíže neurčeného zařízení - detailněji viz bod 16 rozsudku. 

Na základě toho rozhodl o nevyloučení majetku z exekuce aniž informoval žalobce, že jím předložené důkazy považuje za nevěrohodné.

Celý článek je viditelný pouze pro registrované uživatele

KOMENTÁŘ DAŇOVÉHO KONZULTANTA

Pouze pro přihlášené uživatele.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY V DISKUZI

Přidat komentář

Pro tuto funkci je nutné být přihlášen/a.

Registrace